Tauhu Telur Stail Sankong
Bahan A:
2 ketul tauhu telur atau tauhu
1 ulas bawang putih (hiris)
50gm gading ayam (potong kiub)
10 ekor udang bersaiz sederhana (buang kulit)
1 biji telur
2 tangkai daun bawang
250ml air
1 sudu teh tepung jagung (dibancuh)
Minyak untuk menggoreng
Bahan B:
1 labu bawang besar (hiris)
½ batang lobak merah (hiris)
4cm halia muda (hiris)
120gm bunga kubis atau bunga cina
Bahan C:
1 sudu makan sos soya
1 sudu makan sos tiram
Sedikit serbuk lada
Sedikit minyak bijan
Cara memasaknya:
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng tauhu sehingga warnanya keemasan
Toskan minyak dan ketepikan
Panaskan dua sudu makan minyak dan goreng bawang putih, ayam dan udang. Selepas itu bolehlah dimasukkan bahan C
Goreng selama beberapa saat dan bolehlah dimasukkan air
Kemudian masukkan bahan B dan biar ia mendidih sehingga cukup masak
Akhir sekali, masukkan air tepung jagung untuk memekatkan kuahnya, daun bawang dan telur
Hidang ketika panas.
0Awesome Comments!