Daging Lesamah

Daging Lesamah


Bahan A:

500gm daging (dihiris nipis)
300gm rebung (dipotong kecil)
3 sudu makan rempah kari (dibancuhkan)
3 sudu makan air
2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B (ditumis)
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 tangkai daun kari

Cara memasak:
Panaskan minyak dan bahan B sehingga wangi
Masukkan rempah kari dan kacau rata
Masukkan daging dan rebung. Masakkan sehingga naik minyak
Masukkan santan dan masak sehingga pekat dan naik minyak
Sedia dihidangkan