Ikan Tiga Rasa
Bahan-bahan:
200gm kepingan ikan – hiris
200gm minyak sayuran
100gm tepung beras – bancuh dengan sedikit air
30gm campuran cili merah, kuning dan hijau
10gm daun basil goreng (jika suka)
5 biji bawang merah – hiris
5 biji bawang putih – hiris
Garam & lada sulah secukup rasa
Bahan Sos:
20gm gula pasir
20gm bawang putih jeruk – hiris
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil sos ikan
1 sudu kecil jus asam jawa
Garam & lada sulah secukup rasa
Cara memasak:
Perap kepingan ikan dengan garam dan lada sulah
Salut dengan tepung beras dan goreng dalam minyak panas hingga masak sebelum diangkat merah dan cili hingga naik bau
Masukkan semua bahan sos. Gaul dan biar hingga mendidih
Curah sos ke atas ikan dan tabur daun basil goreng.
Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang
0Awesome Comments!