Tempe dan tauhu Goreng bersama sambal kicap
Bahan-bahan
2 keping tauhu (dipotong dua)
3 keping tempe (dihiris nipis melebar)
1 sudu makan ketumbar biji (ditumbuk)
1 sudu teh jintan manis (ditumbuk)
1 sudu teh jintan putih (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1cm kunyit (ditumbuk)
3 sudu makan tepung beras
50ml air
Garam secukup rasa
Cara memasak:
Goreng tauhu sehingga kekuningan
Untuk membuat tempe goreng, bancuh tepung beras bersama dengan bahan yang telah ditumbuk
Gaul rata dan perasakan dengan garam
Celup tempe dan kemudian digoreng sehingga garing
Untuk membuat sambal kicap, tumbuk cili padi bersama dengan bawang putih dan gaul sehingga lumat
Kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam bekas yang berisi kicap. Gaul rata
Sedia untuk dinikmati.
Sambal kicap:
Bahan:
15 biji cili padi
2 ulas bawang putih
Gula secukup rasa
125 ml kicap
0Awesome Comments!