Tempe dan tauhu Goreng bersama sambal kicap

 

Bahan-bahan

2 keping tauhu (dipotong dua)

3 keping tempe (dihiris nipis melebar)

1 sudu makan ketumbar biji (ditumbuk)

1 sudu teh jintan manis (ditumbuk)

1 sudu teh jintan putih (ditumbuk)

3 ulas bawang putih (ditumbuk)

1cm kunyit (ditumbuk)

3 sudu makan tepung beras

50ml air

Garam secukup rasa


Cara memasak:

Goreng tauhu sehingga kekuningan

Untuk membuat tempe goreng, bancuh tepung beras bersama dengan bahan yang telah ditumbuk

Gaul rata dan perasakan dengan garam

Celup tempe dan kemudian digoreng sehingga garing

Untuk membuat sambal kicap, tumbuk cili padi bersama dengan bawang putih dan gaul sehingga lumat

Kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam bekas yang berisi kicap. Gaul rata

Sedia untuk dinikmati.

 

Sambal kicap:

Bahan:

15 biji cili padi

2 ulas bawang putih

Gula secukup rasa

125 ml kicap