KETAM BERCILI SPECIAL

Ketam Bercili Special

Bahan-bahan:

4 ekor ketam, dibelah 2

Air untuk merebus

3 sudu besar minyak masak

I biji bawang besar, dicincang halus

5cm halia, ditumbuk

4 biji cili padi, dihiris halus

3 tangkai daun bawang, dihiris

200ml sos tomato

200ml sos cili

2 sudu besar tepung jagung yang dibancuh bersama sedikit air

Sedikit gula

Sedikit garam

I biji telur

Cara membuatnya:

Rebus ketam hingga masak dan toskan. Sejatkan

Panaskan minyak, tumis bawang besar, halia, 3 biji cili padi dan tangkai daun bawang

Apabila bawang dah kekuningan, tuang air asam jawa. Setelah mendidih renehkan 4 minit

Bubuh sos cili bersama sos tomato

Campurkan tepung jagung, gula dan garam. Kacau sebati

Masukkan telur dan kacau hingga pekat

Tuang kuah atas ketam, tabur baki cili dan daun bawang.