Bahan-bahan:
4 ekor ketam, dibelah 2
Air untuk merebus
3 sudu besar minyak masak
I biji bawang besar, dicincang halus
5cm halia, ditumbuk
4 biji cili padi, dihiris halus
3 tangkai daun bawang, dihiris
200ml sos tomato
200ml sos cili
2 sudu besar tepung jagung yang dibancuh bersama sedikit air
Sedikit gula
Sedikit garam
I biji telur
Cara membuatnya:
Rebus ketam hingga masak dan toskan. Sejatkan
Panaskan minyak, tumis bawang besar, halia, 3 biji cili padi dan tangkai daun bawang
Apabila bawang dah kekuningan, tuang air asam jawa. Setelah mendidih renehkan 4 minit
Bubuh sos cili bersama sos tomato
Campurkan tepung jagung, gula dan garam. Kacau sebati
Masukkan telur dan kacau hingga pekat
Tuang kuah atas ketam, tabur baki cili dan daun bawang.
0Awesome Comments!