Bahan-bahan:
150 gm mi telur
Air Panas secukupnya
½ sudu teh minyak dan dicampurkan ½ sudu teh minyak bijan
2 sudu besar minyak masak
I sudu besar pati halia
150gm daging, dihiris memanjang
4 keping cendawan cina, direndam dalam air panas
1 batang lobak merah, dihilir panjang
5 tangkai sawi, dipotong
2 sudu besar bancuhan tepung jagung (untuk memekatkan kuah)
Hirisan cili merah bercuka
Bahan Sos:
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos Hoisin
1 sudu teh kicap cair
½ sudu teh kicap pekat
1 sudu the minyak bijan
250ml air rebusan ayam.
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada sulah.
Cara memasak:
Celur mi didalam air panas sehingga lembut dan sejat
Isikan mi dalam pinggan, gaul rata dengan campuran minyak dan minyak bijan- asingkan
Untuk sos:
Panaskan minyak, masukkan air halia, daging dan cendawan
Kacau sehingga daging setengah masak
Masukkan lobak merah diikuti bahan sos
Masukkan sawi dan kacau rata, apabila mendidih perlahankan api dan renehkan 8 minit
Akhir sekali masukkan bahan pemekat. Kacau rata
Panaskan hot plate sehingga berasap.
Angkat dari api, letak atas penggalas kayu.
Bubuh mi diatas hot plate dan tuang kuahnya
Sedia dihidang
0Awesome Comments!