Bahan-bahan:
1 ekor ayam kampung – dipotong lapan
2 inci lengkuas- kisar
2 inci halia- kisar
1 inci kunyit hidup – kisar
20 ulas bawang merah – kisar
5 ulas bawang putih – kisar
4 batang serai – kisar
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
4 helai saun salam
3 sudu makan kerisik
1 kilo santan pekat
20 tangkai cili padi-kisar
3 keping asam keping
Bahan Perapan Ayam
3 batang cili merah – kisar
1 inci halia- kisar
5 biji bawang putih – kisar
Perap ayam selama 12 jam dalam peti sejuk
Bahan ketuk:
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar
Apabila naik bau masukkan ayam yang diperap ke dalamnya. Kacau sebati
Setelah itu masukkan sedikit air bagi mengelakkan ayam tersebut keras
Tuangkan santan pekat ke dalamnya dan kacau sampai kering
Akhir sekali taburkan daun kunyit, daun limau purut dan daun salam yang dihiris halus ke atas rendang yang siap dimasak
Siap untuk dihidangkan.
0Awesome Comments!