RENDANG AYAM KAMPUNG CILI PADI

Rendang Ayam Kampung Cili Padi

Bahan-bahan:

1 ekor ayam kampung – dipotong lapan

2 inci lengkuas- kisar

2 inci halia- kisar

1 inci kunyit hidup – kisar

20 ulas bawang merah – kisar

5 ulas bawang putih – kisar

4 batang serai – kisar

2 helai daun kunyit

3 helai daun limau purut

4 helai saun salam

3 sudu makan kerisik

1 kilo santan pekat

20 tangkai cili padi-kisar

3 keping asam keping


Bahan Perapan Ayam

3 batang cili merah – kisar

1 inci halia- kisar

5 biji bawang putih – kisar

Perap ayam selama 12 jam dalam peti sejuk


Bahan ketuk:

1 inci lengkuas

1 inci halia

3 batang serai


Cara Membuatnya:

Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar

Apabila naik bau masukkan ayam yang diperap ke dalamnya. Kacau sebati

Setelah itu masukkan sedikit air bagi mengelakkan ayam tersebut keras

Tuangkan santan pekat ke dalamnya dan kacau sampai kering

Akhir sekali taburkan daun kunyit, daun limau purut dan daun salam yang dihiris halus ke atas rendang yang siap dimasak

Siap untuk dihidangkan.