Rendang Pucuk Ubi
Bahan-bahan:
10 tangkai cili kering – kisar
2 ikat pucuk ubi – berdaun panjang
20gm ikan bilis kopek
20 ulas bawang merah- kisar
5 ulas bawang putih – kisar
2 sudu rempah kari
1 sudu lada hitam- tumbuk
3 batang serai- kisar
1 kilo santan pekat
½ inci kunyit hidup
600gm buah prun – dipotong dua
I biji kuning telur
Secubit garam
Cara Membuatnya:
Masukkan santan ke dalam kuali dan hidupkan api dapur
Setelah itu masukkan pula bahan-bahan dikisar ke dalamnya dan masak hingga pecah minyak
Kacau sebati bahan tersebut
Kemudian masukkan ikan bilis dan goreng sampai bahan kelihatan berketul (seperti tahi minyak)
Selepas dikacau seketika, masukkan pucuk ubi dan goreng sampai garing
Hidangkan.
0Awesome Comments!