RENDANG PUCUK UBI

Rendang Pucuk Ubi

Bahan-bahan:

10 tangkai cili kering – kisar

2 ikat pucuk ubi – berdaun panjang

20gm ikan bilis kopek

20 ulas bawang merah- kisar

5 ulas bawang putih – kisar

2 sudu rempah kari

1 sudu lada hitam- tumbuk

3 batang serai- kisar

1 kilo santan pekat

½ inci kunyit hidup

600gm buah prun – dipotong dua

I biji kuning telur

Secubit garam

Cara Membuatnya:

Masukkan santan ke dalam kuali dan hidupkan api dapur

Setelah itu masukkan pula bahan-bahan dikisar ke dalamnya dan masak hingga pecah minyak

Kacau sebati bahan tersebut

Kemudian masukkan ikan bilis dan goreng sampai bahan kelihatan berketul (seperti tahi minyak)

Selepas dikacau seketika, masukkan pucuk ubi dan goreng sampai garing

Hidangkan.