Bahan-bahan:
5 biji cili kering kisar
1 biji cili merah
3 hiris lengkuas – kisar
1 inci halia- kisar
2 batang serai – kisar
I sudu rempah kari
½ sudu lada hitam – ditumbuk
2 helai daun limau purut
½ helai daun kunyit
1 sudu makan kerisik
2 cawan isi kerang
3 cawan santan pekat
10 ulas bawang merah – kisar
4 ulas bawang putih – kisar
½ labu bawang besar
1 inci kunyit hidup
Bahan Ketuk:
2 hiris lengkuas
2 hilis halia
1 batang serai
Cara membuatnya:
Panaskan minyak dan masukkan santan bersama bahan yang dikisar
Masak bahan tersebut sampai pecah minyak sebelum dimasukkan bahan yang diketuk
Kacau bahan tersebut sampai kering
Bila adunan dah kering, campurkan isi kerang dan kacau sampai sebati
Akhir sekali masukkan daun limau purut serta daun kunyit yang dihiris halus bersama rendang yang telah dimasak
Boleh dihidangkan.
0Awesome Comments!