RENDANG KERANG

Rendang Kerang

Bahan-bahan:

5 biji cili kering kisar

1 biji cili merah

3 hiris lengkuas – kisar

1 inci halia- kisar

2 batang serai – kisar

I sudu rempah kari

½ sudu lada hitam – ditumbuk

2 helai daun limau purut

½ helai daun kunyit

1 sudu makan kerisik

2 cawan isi kerang

3 cawan santan pekat

10 ulas bawang merah – kisar

4 ulas bawang putih – kisar

½ labu bawang besar

1 inci kunyit hidup

Bahan Ketuk:

2 hiris lengkuas

2 hilis halia

1 batang serai


Cara membuatnya:

Panaskan minyak dan masukkan santan bersama bahan yang dikisar

Masak bahan tersebut sampai pecah minyak sebelum dimasukkan bahan yang diketuk

Kacau bahan tersebut sampai kering

Bila adunan dah kering, campurkan isi kerang dan kacau sampai sebati

Akhir sekali masukkan daun limau purut serta daun kunyit yang dihiris halus bersama rendang yang telah dimasak

Boleh dihidangkan.