Daging Masak Rempah:
Bahan-bahan:
3 sudu minyak masak
3 batang serai, diketuk
2 biji buah pala
3 ulas bawang putih
300 gm daging, dihiris
4 batang kulit kayu manis
150gm kerisik
1 liter santan
2 sudu besar air asam jawa
Bahan Rempah:
2 sudu besar ketumbar
½ sudu teh lada hitam
I sudu teh jintan manis
2 sudu teh serbuk cili
Sedikit hirisan halia
Sedikit hirisan lengkuas
6 biji bawang merah
Garam secukup rasa
Cara membuat:
Panaskan minyak masak, tumis serai bersama buah pala dan bawang putih.
Biar sehingga wangi. Masukkan bahan rempah yang ditumbuk
Kacau sebati dan masukkan hirisan daging bersama kulit kayu manis, kerisik, santan dan air asam jawa
Biar hingga likat dan angkat.
0Awesome Comments!