RESEPI DAGING


Daging Masak Rempah:

Bahan-bahan:

3 sudu minyak masak

3 batang serai, diketuk

2 biji buah pala

3 ulas bawang putih

300 gm daging, dihiris

4 batang kulit kayu manis

150gm kerisik

1 liter santan

2 sudu besar air asam jawa

 

Bahan Rempah:

2 sudu besar ketumbar

½ sudu teh lada hitam

I sudu teh jintan manis

2 sudu teh serbuk cili

Sedikit hirisan halia

Sedikit hirisan lengkuas

6 biji bawang merah

Garam secukup rasa

 

Cara membuat:

Panaskan minyak masak, tumis serai bersama buah pala dan bawang putih.

Biar sehingga wangi. Masukkan bahan rempah yang ditumbuk

Kacau sebati dan masukkan hirisan daging bersama kulit kayu manis, kerisik, santan dan air asam jawa

Biar hingga likat dan angkat.