Goreng kepah berlada


Goreng kepah berlada


Bahan-bahan:

800gm kepah

80gm cili merah

60gm bawang merah / dikisar halus

40gm bawang putih / dikisar halus

20gm belacan / dikisar halus

30gm serai / dikisar halus

5 gm kunyit hidup /dikisar halus

1 helai daun kunyit

1 liter air asam jawa

100gm cili sos

100gm tomato sos

50gm cili boh

1 liter minyak masak

8gm perasa

 

Cara memasak:

Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan yang dikisar serta masukkan daun kunyit sehingga naik aroma

Masukkan cili boh dan kacau sehingga pecah minyak lalu masukkan perlahan-lahan air asam jawan yang diperah

Masukkan pula sos cili, tomato sos dan masukkan bahan perasa secukupnya. Kemudian masukkan kepah yang telah digoreng tadi sehingga masak

Apabila masak, angkat dan hidangkan.