SOTONG MASAM MANIS


SOTONG MASAM MANIS

 

Bahan-bahan:

300 gm sotong – dipotong

2 biji bawang putih – dicincang

1 biji tomato – dibelah 6

1 biji cili merah – dihiris

½ biji timun – dihiris

½ biji nenas kecil – dipotong dadu

3 sudu besar minyak masak

Air secukupnya

 

Bahan Sos

2 sudu besar cili kisar

2 sudu besar sos cili

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar sos tomato

Gula pasir secukup rasa

 

Bahan A:

2 biji cili api – diketuk

½ biji bawang besar – dihiris

1 sudu besar sos plum

1 sudu besar jus limau nipis

Garam secukup rasa

 

Cara memasak:

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih bersama bahan sos

Masukkan sotong dan sedikit air. Biarkan hingga mendidih

Kemudian masukkan cili merah, timun, nanas dan tomato. Kacau rata hingga mendidih.

Masukkan semua bahan A dan kacau hingga mendidih.