TOMYAM SONGKHLA
Bahan A:
200 gm hirisan ikan siakap
100gm lala
700 ml air
5 ekor sotong – dipotong sedehana
3 ekor udang galah
½ ekor ketam
Bahan B:
3 sm lengkuas – dipotong nipis
1 ½ cm halia – dihiris
¼ biji bawang besar – dihiris
1 batang serai – diketuk
2 hiris tomato
Bahan Perasa:
60 ml susu cair
1-2 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar sos tomyam
Garam & gula pasir secukup rasa.
Cara memasak:
Rebus ikan siakap, ketam, lala, sotong dan udang galah yang telah dibersihkan bersama air di dalam periuk
Kemudian masukkan bahan B dan biarkan hingga mendidih
Masukkan sos tomyam, garam, gula dan jus limau nipis. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
Tambahkan susu cair dan tunggu sehingga mendidih sekali lagi.
0Awesome Comments!